En lyckad flyttstädning

Inledning

Då du lämnar din bostad och en ny hyresgäst ska flytta in så är det viktigt att lägenheten är hel ren och fräsch. För att lyckas måste du avsätta tillräckligt med tid, de flesta sätter av för lite tid. Flyttstädningen blir mycket enklare att utföra om du sköter din regelbundna städning och storstädningar.
Andra saker man behöver tänka på är att arbeta ergonomiskt, med rätt utrustning och rätt produkter. Sätt alltid din hälsa först och läs alltid på tillverkarens produkter innan användning.
Tänk även på att hälla i vatten före kemikalierna då du blandar för att inte få kemikalierna att sprida sig i onödan. Samma sak gäller med sprayflaskor, använd aldrig en duschande stråle för att undvika inandning av det du sprider ut.

Förberedelse

För att lyckas med flyttstädningen behöver man en grundutrustning bestående av hink, mopp, fönsterraka gul/grön svamp, därefter behövs anpassade kemikalier.
Kontakta återförsäljare för miljövänlig produkt. Tänk på din hälsa.
Därefter måste du höra av dig till din hyresvärd om det finns en instruktion att följa om det finns speciella krav på flyttstädningen.
Om inte så går det bra att följa våran mall

Fönster

Rengör karmar, fönsterbleck, fönsterbräda.
Putsa sedan in och utsida samt emellan om fönstren är delbara. Även spröjsen ska tvättas.
Vårt tips är att använda gul/grön svamp för fönsterkarmar och spröjs. Kemikalier rekommenderas fönstersåpa eller diskmedel.

Kök

Spisen
Rengör ovanpå, i och runt spisen. Dra ut spisen och rengör bakom, på sidorna och under.
Frys och kyl
Ska avfrostas och stängas av. Därefter rengörs den invändigt, utanpå och bakom (om den går att dra ut).Stäng av frysen när den är tömd och rengjord. Lämna dörren på glänt för att hålla den fräsch. Rengör kylskåpet inne, utanpå och bakom (om det går att dra ut). Stäng av kylskåpet när det är tömt och rengjort. Lämna dörren på glänt för att undvika dålig lukt.
Köksskåp och Kökslådor
ska rengöras fria från fläckar och damm, både inuti och utanpå.
Kökslampor och andra fasta lampor
De som hör till lägenheten måste rengöras. Skruva loss lampkupor och diska ur dem.

Toalett

Avtorkning och avfläckning av väggar, golv och tak samt interiör. Kakelväggar rengöres och fogar skrubbas. Blandare och dusch poleras och golvbrunn rengörs. Spegel putsas.

Badrum

Det här behöver du göra i badrummet:
Torka av rör och vattenledningar.
Rengör handfatet. Missa inte att torka av bakom det.
Har du badkar? Glöm inte att städa under det!

Ta loss fronten om det går och skrubba rent bakom den.